Et sted i Sveriges villmark finner vi en herlig og kraftfull kvinne som kommuniserer med naturen. Solöga er kanskje aller mest kjent for å ha skrevet boken Djurens Språk, budskap fra dyrenes verden. En bestselger siden 90-tallet. Etter hvert kom også Vekstenes Språk og Kjærlighetens Språk, med budskap som kan gå rett til hjertet på deg.

Carina Solöga Högman er en jordnær og kreativ person, forfatter, musiker og seremonileder. Vi snakker litt sammen om hva som inspirerer henne. 

Solöga, gjennom mange år har du ledet seremonier, holdt kurs og trommereiser. Hvordan kom du til å begynne med dette arbeidet?

Jag började med trumresor för att jag älskar trummor. Jag och rockbandet jag sjöng i började ofta våra spelningar med enbart trumspel. Jag fick då alltid syner och visioner till mig under dessa trumstunder och detta utvecklades till de trumresor jag håller idag.

Ceremonier är för mig att skapa ett helgat utrymme i tid och rum. Att till exempel kalla in från de fyra riktningarna är, för mig, att hälsa världen och att skapa ett medicinhjul på den plats där man befinner sig. Alla ceremonier och resor jag har gjort genom åren blev till mina kurser och till slut blev kurserna till de events som jag numera håller både online och på plats.

Hva vil du si er viktig for deg i livet, Solöga?

För mig är det viktigaste min kärlek till djur och natur. Det är därför jag är den jag är, det är därför jag gör det jag gör. Att skapa skönhet för djur och natur är det viktigaste för mig. Därefter – att vara kreativ är min livskraft. Jag älskar att skapa och att vara inspirerad. Det tar sig uttryck i musik, sång, dans, texter, events, ceremonier med mera.

Har du noen egne ting du gjør i hverdagen, ritualer eller meditasjoner? Bare for deg selv?

Jag börjar dagen med att slå en cirkel för att hälsa världen och för att placera mig själv i mitten av världen, mitten av medicinhjulet. Att befinna sig i mitten av världen är att medvetet välja att leva och skapa sitt liv utifrån skönhet och kärlek. Jag avslutar alltid dagen med att tacka för dagens kärleksfulla upplevelser.

Din første bok Djurens Språk har vært populær gjennom flere tiår. Hva fikk deg til å skrive den?

 Jag har alltid stått djur väldigt nära. Jag har lätt för att känna av vad de känner och alltid känt stor samhörighet med dem. De är min familj.

Djuren började tidigt lära mig vad de hade för budskap. Som exempelvis spindlar, det var något jag var väldigt rädd för. Tills jag en dag mötte en spindel som sa – ”Det är inte mig du är rädd för, det är budskapet jag har.” Och då frågade jag givetvis, vad har du för budskap? Svaret blev tålamod. Då brast jag ut i gapskratt – för det var verkligen någonting jag inte var bra på.

Min stora nyfikenhet gjorde att jag fortsatte fråga alla djur jag mötte. Jag samlade alla svar jag fick och till slut så blev det en bok – Djurens språk.

Du holder flere workshops, og blant annet en som du kaller Den Ville Magien. Hva kan man forvente seg å oppleve på en sånn helg?

Fokus är satt på att komma närmare djur, växter och natur. Att få dela skepnad med djur och växter. Att få egna upplevelser och insikter genom både trumresorna och ceremonierna. Att få lära sig hur man själv gör sig av med spärrar och blockeringar. Att få lära sig hur man använder sig av sin egen kraft för att skapa om sitt liv. Man får också lära sig om medicinhjulet och de fyra riktningarna – med mera.

Er det noe du tenker er viktig å ha fokus på nå, i den tiden vi er inne i?

Vi befinner oss mitt i det stora skiftet. Då är det viktigt att ha bra rötter – rötter så att man står stadigt i tillvaron när förändringens vindar blåser. Att återvända till naturen och till det vilda ger dig rötter.
Det är att hitta hem, finna sin ”tribe” och att finna sina rötter.
Välkommen till mitten av världen ❤️ sier Solöga.

Categories:

Tags:

Comments are closed